אל תיסחפו – מה לעשות כשהרכב נפגע משיטפון?

אם רכבכם נפגע משיטפון או הוצף, לפעולות הראשונות שתבצעו וכן לזמן ביצוען עלולה להיות השפעה מכרעת. אם נקלעתם לאחד כזה, המדריך הבא הוא בשבילכם  

יובל בנר

החורפים האחרונים הביאו איתם שפע של גשמי ברכה, שבתורם אתגרו את תשתיות הערים להתמודד עם כמות משקעים גדולה. עקב כך, הוצפו כלי רכב רבים שרבים מהם הוצפו עד גובהם המלא בחניונים תת קרקעיים ואילו כמה מהם באופן חלקי, אך כזה שעדיין יכול להסב נזק רב. 

במקרה בו רכבכם הוצף, לפעולות בהן תבחרו לנקוט מיד לאחר מכן ישנה חשיבות רבה. ההבדל בין פעולה נכונה ומהירה לבין טעות של רגע או הזנחה של מספר ימים, עשוי בסופו של דבר לקבוע מה יעלה בגורלו של רכבכם – אם יהיה תקין או שמא הנזק חמור עד כדי אובדן מוחלט. בין הפעולות הראשונות והחשובות ביותר שעליכם לבצע במצב זה היא יצירת הקשר עם חברת הביטוח ובדיקת תנאי הפוליסה שברשותכם. עבור אלו מכם המחזיקים  בביטוח מקיף, הכיסויים במצב זה יעילים אף יותר שכן הם כוללים שירותי גרירה ולעיתים גם ישנה אפשרות לקבל רכב חלופי בעת הצורך. 

למה חשוב לפעול מהר?

לרוב אינה מתאפשרת כניסת מים לרכב – בפרט ברכבים מודרניים וחדשים, אך בתנאי שיטפון, מצליחים המים לחדור בעיקר דרך חריצי הדלתות, החלונות והפתחים הקטנים במרכז הרכב. לאחר כניסתם, אם לא ינקטו פעולות להוצאתם וליבוש פנים הרכב במהרה – יתקשו המים לצאת ויביאו לנזק רב. 

עבור תא הנוסעים, מים בריפוד הרכב ובשטיחים עלולים לגרום להיווצרותם של עובש ופטריות שבתורם יגרמו לכם לא לרצות להיות בקרבתו. בנוסף, כיוון שמגע של מים וחשמל אינו מתאים ואף עשוי להיות מסוכן, במקרה של שיטפון יכול להיגרם נזק רב לצמות החשמל, למחשבים ולרכיבי האלקטרוניקה ברכב. את המנוע במקרה זה, אין לנסות ולהתניע בשום אופן, שכן זה יכול להכריע עבורכם האם רכבכם יינצל או יגיע  למצב של טוטאל לוס כתוצאה מנזקי מים. בעוד שמים יכולים לחלחל לשמן המנוע, לנוזל ההגה, הבלמים והתמסורת, במצב בו נוזלים אלה אינם נמצאים בפעולה, ניתן לנקזם ולהחליפם בחדשים. 

שלב אחר שלב, מה עושים?

טרם פעולות היבוש והניקוז, הדרך הטובה והמומלצת ביותר היא להימנע מלכתחילה ממצב בו רכבכם נקלע לשיטפון. גשם לא מופיע יש מאין ולכן במידה ורכבכם חונה דרך קבע בחניון תת קרקעי או באיזור שנקוות בו שלוליות, אולי יהיה כדאי שתמצאו עבורו מקום חניה חלופי לימי הסערה. במידה והוא כבר הוצף, הנה כמה פעולות שתוכלו לבצע:

  • במידת האפשר, צלמו את הרכב מזוויות רבות עד כמה שניתן כבר בזמן שקיעתו במים.
  • עם ירידת מפלס המים אל מתחת לקו הדלתות, פתחו אותן לטובת אוורור מקסימלי וביצוע פעולות ניקוז בכל דרך אפשרית. תוכלו להשתמש במגבות סופגות ואם הדבר אפשרי – גם בשואב אבק המותאם לשאיבת נוזלים. בשום מקרה, אל תנסו להתניע את הרכב.
  • במקביל, חייגו לשירותי הגרירה אשר יפנו את הרכב למוסך מתמחה שבתורו יבצע פעולות יבוש מתקדמות יותר, החלפת נוזלים מקיפה ויעניק טיפול מונע לצבע הרכב. חשוב לציין כי במידה ונוצרה קורוזיה בשלבים הקודמים, יהיה קשה יותר לשקם את הרכב.
  • צרו קשר עם חברת הביטוח שכן נחשבת הפגיעה לנזק הנגרם מהטבע. במידה ורכבכם מכוסה בפוליסת ביטוח מקיף, יתכן ואתם זכאים לבדיקה של שמאי שיעריך את מידת הנזק שנגרם.
  • במידה וביכולתכם להוכיח כי הצפת הרכב נגרמה כתוצאה מרשלנות כלשהי של רשות מקומית, עירייה או מועצה, תוכלו לבדוק האם מגיע לכם פיצוי מסוים במצב זה.

לסיכום, ההבדל בין רכב בר תיקון לכזה שיוכרז כטוטאל לוס קשור רבות לאופי ולדרכי הטיפול בעניין. גם קיומה של פוליסת ביטוח מקיף ושירותי דרך וגרירה מתאימים בהחלט יכולים לתרום ברגעים בהם קיים קושי בלאמוד את הנזק ואת יכולתכם לעמוד בו. לכן, לפני סערה ובכלל, ודאו כי ברשותכם הן ידע והן כיסוי המתאים. 

כל הזכויות שמורות © פגוש, 2008
פורטל ביטוח רכב פגוש