טיפים לנהיגה נכונה ובטוחה

אספנו עבורכם כמה טיפים שיכולים לשפר את בטיחות הנהיגה שלכם:

 

ישיבה ברכב

ישיבה טובה חשובה כמובן לבריאות הגב והשלד, לנינוחות ונוחות ולמניעת עייפות והסחת דעת בנהיגה. אך בראש ובראשונה היא חשובה לשליטה שיש לנהג ברכב.
איך מכוונים נכון את הישיבה? ראשית, יש לשבת עמוק בכסא כשהישבן נוגע במשענת הגב. שנית, לבדיקת מרחק הכסא הנכון, לחצו עד הסוף את דוושת המצמד (קלאץ'). גם כשהיא לחוצה עד הסוף עדיין צריך להיות כיפוף קטן ברגל. אסור שהרגל תהיה במצב כזה ישרה לחלוטין.
אחר כך אחזו את ההגה בשעה 3 ו-9 – ברוב ההגאים זה המקום בו ההגה נחצה ע"י החלק שמחבר אותו אל הרכב ובתוכו הצופר וכרית האוויר. כשהידיים אוחזות בהגה עליהן להיות נינוחות, והכתפיים צריכות להישאר במקומן. גם כאן, אם היד ישרה והכתף זזה קדימה – התנוחה אינה נכונה.
שני פרמטרים אלה מאפשרים לכוונן את מרחק הכיסא ואת זווית המשענת. ישנם כלי רכב המאפשרים לכוון את זווית ההגה, על מנת לאפשר נוחות מירבית גם בהתחשב בגובה הנהג.
על מנת לכוונן את חגורות הבטיחות יש להקפיד שחגורת החזה עוברת בדיוק בין הכתף לצוואר, ושהן מתוחות וצמודות לגוף.

 

ראות

התנאי הראשון לראות טובה הוא חלונות נקיים, וזו לא בדיחה. הקפידו שלא יהיה על החלון דבר שיכול להסתיר את שדה הראיה שלכם, לכלוך או קישוטים.
ישנן ברכב שלוש מראות המאפשרות לנו ראיה מקיפה על כל מה שקורה מאחורי הרכב ומצדדיו. המראה הקדמית צריכה לשקף את כל החלק האחורי. לכיוון מראות הצד יש להקפיד שהזווית של המראה מכוונת כך שהיא לא משקפת את גוף הרכב שלכם, אלא ממנו והלאה. כך תמנעו מצב של "שטחים מתים".

 

סנוור

סנוור על ידי רכב שבא מולך עלול לגרום לכם לאבד את השליטה על הרכב. אל תבזבזו זמן על איתותים וצפירות לרכב שממול. איתות קצרצר על מנת להודיע על המפגע מספיק. נסו למקם את המבט בקו הצהוב בצידי הדרך ולהאט על מנת שתוכלו לשמור על הנתיב ולא להדרדר לשוליים, או גרוע מזה – לנתיב הנגדי.

 

התרעננות

נהיגה במצב של עייפות דומה לנהיגה בשכרות. אם אתם מרגישים עייפים, כדאי לעצור להתרעננות, לחלץ עצמות, לשתות או אפילו לאכול משהו, ואם אתם בנסיעה ארוכה מאוד – מצאו לכם מקום בטוח לחנות בו ונמנמו לזמן מה. נהיגה של למעלה משעה גורמת לעייפות ולירידה בזמן התגובה. אם תוכלו – עצרו, צאו מהרכב ונועו מעט במקום כדי להזרים את הדם.

 

בלימה במצבי חירום

במרבית כלי הרכב היום קיימת מערכת ABS , שתפקידה למנוע את נעילת הגלגלים בבלימת חירום. כאשר הגלגלים ננעלים מאבד הרכב את יכולת ההיגוי. כאשר נוהגים במכונית המצויידת במערכת כזאת ונדרשים לבלימת חירום, עליכם לבלום בשיא העוצמה ולהישאר כך עד שהמכונית מגיעה לעצירה מלאה. המערכת משחררת את הבלימה לחלקיקי שנייה כדי שהגלגלים לא יינעלו. בעבר, טרום ה-ABS לימדו את הנהגים "לפמפם" – כלומר ללחוץ על הבלמים ולהרפות לסירוגין. אולם יש מומחים הטוענים בתוקף שהרגל האנושית אינה מסוגלת למהירות כזאת הנדרשת, וזה רק מגביר את הסכנה. לכן וודאו גם שיש לכם מערכת ABS ברכב.

 

הימנעות מהסחות דעת

הסחת דעת היא אחד הגורמים הראשיים לטעויות אנוש בנהיגה, המובילות לתאונות דרכים. הסחת הדעת השכיחה ביותר, בעיקר בארץ, היא השיחה בטלפון סלולארי. מחקרים מעידים על כך שהשיחה בטלפון הסלולארי בזמן נהיגה – עם דיבורית – מעלה את הסיכון לתאונת דרכים בלמעלה מ-70%.
למעשה, רצוי לא לדבר בטלפון סלולארי בזמן נסיעה בכלל. אולם בעיקר חשוב הדבר כשתנאי הנהיגה אינם נוחים: בכביש סואן, כשתנאי הראות אינם טובים, בזמן גשם או מזג אויר סוער. כמו כן הימנעו מדיבור בטלפון סלולרי כשאינכם מכירים את הדרך ואת הסביבה בה אתם נוסעים.
אם אתם נוסעים עם ילדים – אלה מהווים הסחת דעת בפני עצמה. הימנעו מהסחה כפולה בצורה של ילדים תובעי תשומת לב ושיחה בטלפון הסלולארי בו זמנית. ואחרון – דברו בטלפון הסלולארי שיחות קצרות וענייניות. אם השיחה ארוכה במיוחד או תובעת תשומת לב מיוחדת– יכולת התגובה שלכם נפגמת והסיכון לתאונה עולה.
בנוסף להסחת הדעת, עצם החיוג בטלפון הסלולארי בשעת נהיגה הוא מסוכן ביותר. השתמשו בחיוג קולי, חיוג מקוצר, או חייגו בזמן עצירה. אם אין ברירה – עצרו בצד הדרך על מנת לחייג. וכמובן, תמיד השתמשו בדיבורית.

כל הזכויות שמורות © פגוש, 2008
פורטל ביטוח רכב פגוש