צמיגים, תקרים ומה שביניהם

מכירים את השלטים המהבהבים בכבישים המהירים "צמיג תקין מציל חיים?"
אכן, בצמיג שאינו תקין, ישן ובלוי, יש סכנה בטיחותית גבוהה. הצמיג עלול להתפוצץ בזמן נסיעה ולגרום לאיבוד שליטה על הרכב ולתאונה. לשמירה על תקינות הצמיגים מספר היבטים:

קניית צמיגים

יש לקנות צמיגים במידות המומלצות בספר הרכב. יש להחליף את הצמיגים כל כמה שנים, אם נראים סימני שחיקה וגם אם לא, מאחר שהגומי מתייבש ומתקשה ודבר זה הופך את הצמיגים לפגיעים יותר. יש לקנות מיצרן מוכר, ומומלץ "לחשוד" בצמיגים שמחירם נמוך מאוד. ואחרון חביב: לצמיגים החסכוניים בדלק יש אחיזת כביש טובה פחות.
צמיגים רצוי להחליף ברביעיות או בזוגות. בשל ההוצאה הכספית הלא מבוטלת נמנעים בעלי הרכב לעיתים מהחלפת כל ארבעת הצמיגים, אך לכל הפחות יש לדאוג שהצמיגים בכל צמד (קדמי ואחורי) זהים.

בדיקה

יש לבדוק באופן קבוע את לחץ האוויר בצמיג, כשהוא קר. בספר הרכב יש את לחץ האוויר שאמור להיות בצמיגי הרכב שלכם. לעיתים בקורת דלת הנהג ידביק היצרן מדבקה עם פרטים אלה. חשוב להקפיד על לחץ אויר המתאים לצמיג ולמכונית שלכם.
שנית, שימו לב לתאריך התפוגה של הצמיג (כן, כמו בחלב). התארך מוטבע על דופן הצמיג.
שלישית, הקפידו לבדוק את הצמיגים כדי להבטיח שאין שחיקה, קרעים או סדקים, במיוחד אם הצמיג קיבל מכה או שנסעתם לתוך בור או מפגע אחר על הכביש.

צמיג חלופי

לפני כשלוש שנים בוטלה החובה לשאת בכל רכב גלגל חלופי. אולם לביטול זה סייגים רבים. מדובר רק במכוניות חדשות, שלא תוכננו כך שיכילו גלגל רזרבי, ובמקומן צויידו במדחס שבעזרתו ממלאים אוויר בגלגלים ובערכה לסתימת דליפת האוויר. במקום ערכה זו ניתן להתקין במכוניות אלה צמיגי אל תקר – כאלה המאפשרים לרכב לנוע במהירות נמוכה גם ללא אויר. במקרה של תקר רגיל אביזרים חליפיים אלה מספקים, אולם אם הצמיג התפוצץ או נקרע אין להם בעצם מענה כמו שמספק הצמיג הרזרבי.

לגבי בעלי הרכבים הישנים, ניתן להשתמש בצמיגי אל תקר ולוותר על הגלגל החליפי. משטרת התנועה גם היא תומכת בחוק ובוויתור על הצמיגים הרזרביים, וזאת משום שתאונות רבות וקטלניות מתרחשות בעת החלפת הצמיג בצד הדרך, בעוד שנסיעה עם צמיג מפונצ'ר יכולה להביא אותנו לפנצ'ריה ללא פגע.

ואם צריך להחליף את הצמיג?

אם בחרתם באופציית הגלגל הרזרבי, עליכם להקפיד שבתא המטען מצויים הפריטים הבאים:

צמיג חליפי מתאים ותקין.

הצמיג נמצא ברוב כלי הרכב בתא המטען, מתחת לשטיח. ישנם כלי רכב בהם הוא נמצא מתחת לתא המטען, מאחורי הרכב ועוד כהנה וכהנה שיטות שנועדו לחסוך במקום. יש לשים לב שלפעמים הצמיג מוברג אל הרכב יש לשחרר את ההברגה כדי להוציאו.

ג'ק – מגבה.

מכשיר זה נועד להרים את הרכב באוויר כדי שתוכלו להוציא את הגלגל המפונצ'ר ולהתקין את החליפי. ישנם סוגים רבים של מגבהים, החל ממגבה מספרים, ג'ק על גלגלים, וכלה במגבהים הידראולים וכריות אויר מתנפחות, הכל כיד הדמיון וכמידת ההשקעה שאתם מוכנים להקדיש לעניין הזה. יש לציין שככל שהמגבה משוכלל יותר כך העבודה שאתם תצטרכו לעשות מעצבנת פחות.

משולש אזהרה

להציב מאחורי הרכב כדי לאותת למכוניות הנוסעות בכביש על רכבכם העומד בצד הדרך בשל תקלה.

 אפוד מגן זוהר

עליכם ללבוש את האפוד בכל פרק הזמן בו אתם נמצאים מחוץ לרכב ומתקנים אותו, וכדאי שאם אדם נוסף עוזר לכם גם הוא ילבש אפוד מגן. על אחת כמה וכמה בלילה – כדאי שתהיו בולטים לעין ותמנעו מסכנות מיותרות.
מפתח ברגים
לשחרר את הברגים של הגלגל המפונצ'ר ולהבריג את אלה של החדש.

איך מחליפים גלגל?

  1. קודם כל העמידו את הרכב בצד הדרך במקום הבטוח ביותר שאתם יכולים למצוא.  הציבו מאחורי הרכב את משולש האזהרה במרחק ובמקום בו ייראה ע"י מכוניות חולפות.
  2. עכשיו יש לשחרר את הצמיג התקור. משחררים את הברגים אך לא מוציאים אותם לגמרי. זאת משום שקל יותר לשחרר את הברגים כאשר הצמיג עומד על הרצפה, מאשר בזמן שהוא יסתובב באוויר כשהרכב מוגבה על גבי הג'ק.
  3. ממקמים את הג'ק במקומו. יש מכוניות בהן יש סימון מיוחד לכך. אם לא – מחפשים את פס המתכת בצד הרכב, קרוב לגלגל.
  4. כשהרכב באוויר, מספיק כדי להוציא את הצמיג התקור, משחררים את הברגים ומוציאים אותו. מניחים את הצמיג בתא המטען (שומרים את הברגים!) ומוציאים את הצמיג הרזרבי.
  5. מכניסים את הצמיג החליפי למקומו ומבריגים את הברגים כמידת האפשר.
  6. מורידים את הג'ק עד שהרכב שוב מונח על הכביש. מוציאים את הג'ק.
  7. מחזקים את הברגים בצמיג החליפי ככל שאפשר. במפתחות ברגים בצורת צלב ניתן לעמוד על המפתח ולהשעין את מלוא משקל הגוף כדי לחזק את סגירת הברגים. אתם לא רוצים שהגלגל ישתחרר בזמן נסיעה! הקפידו על סגירה טובה.
  8. מחזירים את כל הציוד לתא המטען, מנקים את הידיים... (מגבונים, כבר אמרנו?) ונוסעים לפנצ'ריה בהקדם האפשרי. אין לנסוע עם הגלגל החליפי יותר ממה שנחוץ בהחלט.

כל הזכויות שמורות © פגוש, 2008
פורטל ביטוח רכב פגוש