נסיעה בטוחה עם ילדים

הורים רבים יודעים שהנסיעה עם הילדים ברכב מחייבת הכנה מוקדמת. חוץ מהתיק עם הבמבה ובקבוק השתייה, חשוב להבין איך נוכל להגן על האוצרות היקרים שלנו בזמן הנסיעה ברכב. כלי הרכב אינם מצויידים בהתקני בטיחות שמתאימים לילדים מתחת לגיל 9. למעט כלי רכב מסויימים בהם יש נקודת עגינה למושב בטיחות עבור תינוקות, מיועדים התקני הבטיחות לילדים מעל גיל זה ולמבוגרים.
חשוב להבין שהילדים פגיעים יותר ממבוגרים בזמן תאונה. התנגשות במהירות של כ-40 קמ"ש בלבד בשעה שילד אינו חגור עלולה לגרום לו לפגיעות הדומות לאלה של נפילה מגובה 3 קומות. חגורת הבטיחות המיועדת למבוגר עלולה לפגוע קשות בילד המשתמש בה. כמו כן כריות האוויר, אשר מותאמות לגובה של מבוגר, הן קטלניות לילד. לפיכך יש להתאים את התקני הבטיחות לילדים על פי גילם.

זהירות תינוק ברכב

החוק מתייחס לתינוק עד גיל שנה שהגיע למשקל 9 ק"ג, וקובע שהתינוק צריך לנסוע נגד כיוון הנסיעה. אם הילד עבר את הגיל אך לא הגיע למשקל, יש להמשיך להושיבו נגד כיוון הנסיעה.
מושבי הבטיחות המיועדים לתינוקות הם סל-קלים, המצויידים בידית המאפשרת להורה להוציא את המושב מהרכב כשהתינוק עדיין בתוכו. ישנם סל-קלים שלהם בסיס המתחבר אל מושב הרכב, כך שאין צורך לקשור את המושב בכל פעם מחדש, אלא רק לעגן אותו אל הבסיס המחובר. התינוק יושב בסל-קל בזוית של 45 מעלות ונחגר ברצועות המיוחדות שבתוכו.
חשוב! אסור בתכלית האיסור לשים את הסל-קל מול כרית אויר. עדיף שהתינוק ישב במושב האחורי של הרכב. אם בכל זאת רוצים ההורים להושיב את התינוק במושב הקדמי שליד הנהג, יש לנטרל את כרית האוויר.
הורים רבים מתקשים לעמוד בבכי התינוק ומוותרים על כך בזמן נסיעה קצרה. יש להזכיר שגם בנסיעה הקצרה ביותר חובה על התינוק לנסוע חגור במושב בטיחות.

הסעת פעוטות

לילדים מגיל שנה עד ארבע מיועדים מושבי הבטיחות לילדים. מושבים אלה הם גדולים יותר מהסל-קלים, הישיבה בהם זקופה יותר. בגיל זה יכולים הילדים לנסוע עם כיוון הנסיעה, ועדיף שישבו במושב האחורי. גם בגיל זה אסור, כמובן, להושיב את הילד מול כרית אויר פעילה.
ישנם סל-קלים המיועדים לטווח גילאים גדול יותר ואשר ניתן להשתמש בהם לילדים בגיל זה.
בכל התקני הבטיחות לילדים עד גיל ארבע נחגר הילד בחגורות המיוחדות שהינן חלק מהמושב, והמושב עצמו נחגר אל הרכב.

ילדים ברכב

ילדים מגיל ארבע, ששוקלים מעל 18 ק"ג וגובהם אינו עולה על 1.45 מטר, צריכים לשבת על מושב הגבהה – בוסטר, עד שהגיעו לגיל 9 ולגובה 1.45 מ'. כשהם יושבים בבוסטר הם נחגרים בחגורות הבטיחות של הרכב עצמו, כאשר חשוב לבדוק שחגורת הכתף עוברת במרכז בית החזה, מעל הכתף. ישנם בוסטרים אשר כוללים מתאם לחגורת הבטיחות ומתאימים אותה בצורה טובה יותר לגובה הספציפי של הילד.

כאשר הילד עבר את גיל 9 וגם את גובה 1.45 מטר הוא יכול להשתמש בהתקני הבטיחות של הרכב כמבוגר.

היבטי בטיחות אחרים

על מנת שהנסיעה ברכב תהיה בטוחה, רצוי שהנהג יהיה מרוכז. קרו מקרים טראגיים בהם נהגים הורים איבדו את השליטה על הרכב בזמן שתשומת הלב שלהם – או גרוע מכך, מבטם - הופנו ללא הרף אל המושב האחורי.
על מנת לסייע בהעסקת התינוקות והילדים בזמן נסיעה ניתן להתקין ברכב פעלולונים מיוחדים, כאלה שנתלים על המושב ברכב מול הילד או התינוק ומאפשר להם לשחק ולהעסיק את עצמם.

אביזר נוסף המסייע לבטיחות הנסיעה עם הילדים הוא תיק הנתלה על מושב הרכב אשר בתוכו ניתן לשלוף בקלות ובמהירות אביזרים חסרי תחליף כגון מוצץ, בקבוק, מגבון או צעצוע, במקום לסכן את הנסיעה בחיטוט היסטרי בתיק עמוס.

ומהיבט אחר – אחת הסכנות שאינה קשורה ישירות לנסיעה היא קרינת השמש. אם החלונות האחוריים שקופים הילדים עלולים לסבול מסנוור ולהסתכן בכוויות שמש בזמן נסיעות ארוכות. מגיני שמש וצלונים הם אם כך אביזרים בטיחותיים גם הם, להגנה על הילדים ברכב. ישנם מגיני שמש המעוצבים כתמונות ילדים ומסייעים בשמירה על אווירה עליזה במושב האחורי.

ולבסוף, משהו שאסור לשכוח. בשנים האחרונים קרו בארץ מספר מקרי מוות של ילדים אשר נשכחו ברכב. הטמפרטורה ברכב העומד סגור ביום חם יכולה להגיע אל מעל 60 מעלות. ילדים הנשכחים ברכב עלולים למות מחום ומהעדר חמצן ולגודל הצער מקרים כאלה אירעו.

לפיכך אסור להשאיר ילד לבדו ברכב אפילו לכמה שניות – הלא אין לדעת מה יקרה ברגע שתצאו מהרכב. תמיד הוציאו את הילדים איתכם, גם לזמן קצר והנהיגו שגרה של "ספירת מלאי" בכל פעם שאתם סוגרים את הרכב.

כל הזכויות שמורות © פגוש, 2008
פורטל ביטוח רכב פגוש